Nieuws

Doe mee of kom naar de Bloksma 10 kilometer Bokaal

Ook dit jaar wordt er weer een speciale lange afstand wedstrijd verreden in Haarlem, de Bloksma 10 kilometer Bokaal. Die staat op zondag 5 maart op het programma in Haarlem. Onder leiding van Bob en Herman Nota is drie jaar geleden besloten een jaarlijks terugkomende 10 kilometer wedstrijd te organiseren in Haarlem. Waarom.... ? De 10 kilometer kun je alleen op hoog wedstrijd niveau rijden tijdens de NK afstanden of NK all round. Talentvolle jonge rijders kunnen zich daardoor vaak niet op wedstrijd niveau meten. Bovendien ziet Nota de teloorgang van de Koningsrit van het langebaan schaatsen ook als een verarming van het schaatsen en hoopt hij via dit evenement ook de KNSB hiervan te overtuigen.

Het doel van de 10 km wedstrijd is om jonge rijders een kans te geven  om de langste afstand in het schaatsen vaker te gaan ervaren. De uitdaging om alleen 25 ronden zo snel mogelijk te rijden en zich te kunnen meten met andere rijders is de pure vorm van de sport. Het mentale gevecht onderweg, 25 ronden lang dat is een goede ervaring voor iedere rijder. Ook voor de dames is er een mogelijkheid  om ervaring op te doen op de langste afstand voor hen, de 5 km te kunnen rijden.

Om de wedstrijd te kunnen organiseren is Bloksma Keukens uit Leimuiden (ooit sponsor van Bob) ingestapt om dit nobele initiatief te kunnen organiseren. Er kunnen max 32 rijders aan de start verschijnen en er zal in kwartet vorm worden gereden. Ook zal er ruimte zijn voor dames die een 5 km willen rijden. Bob de Jong zelf zal de schaatsen onderbinden als er een andere oud schaatser het tegen hem wil opnemen. De winnaar van 2015 Erik Jan kooiman werd een jaar later 2e op het WK afstanden, de winnaar van 2016 Mats Stoltenborg eindigde op de NK afstanden dit jaar als 4e. De Jonge Esmee Visser, van dezelfde ijsclub als Bob de Jong, won vorig jaar bij de dames  ook in een nieuw baanrecord. Jade van de Molen won in 2015.

Kom kijken in Haarlem, het zal een uitdaging zijn om de huidige baanrecords 13.47.59 Mats Stoltenborg en dames 5 km 7.35.10 Esmee Visser te gaan verbreken. De Bloksma 10 kilometer Bokaal wordt georganiseerd op zondagavond 5 maart vanaf 19.45 uur. IJsbaan Kennemerland, Haarlem. De toegang is gratis!

Inschrijvingen via: inschrijven.schaatsen.nl
Uitslagen van eerdere edities:  klik hier

Delen