Nieuws

Bob stopt in China

"De werkomstandigheden werden vlak voor de eerste World Cup drastisch veranderd door de beleidsmakers in China, waardoor ik geen vertrouwen meer had in een succesvolle winter", aldus De Jong. "De afgelopen 20 maanden hebben we iets moois opgebouwd vanuit onze trainingsbasis in Calgary en zagen we de resultaten verbeteren. Vanwege de nieuwe structuur viel de basis en het vertrouwen weg voor verdere ontwikkeling van de schaatsers."

Na de zeer succesvol verlopen Winterspelen in PyeongChang als assistent-coach in Zuid Korea, begon De Jong in april 2018 in China aan een nieuw avontuur met als (eind)doel de Winterspelen in Beijing. "De ingeslagen route werd onderbroken en omstandigheden om rijders verder te laten groeien zijn niet zoals wij als begeleidingsteam voor ons zagen. De timing voor deze wijziging komt volgens mij niet ten goede aan de resultaten van de rijders."

"Rijders en trainers kwamen in andere teams terecht en daardoor raakten rijders hun vertrouwde personen in één avond kwijt. Toen na enkele weken de nieuwe structuur nog niet duidelijk was, heb ik het vertrouwen in de Chinese organisatie verloren en heb ik mijn contract opgezegd. Het cultuurverschil was voor mij te groot, ik kon niet gewend raken aan de manier van werken."

Plezier
Afgelopen week heeft De Jong op de Weissensee het plezier in het schaatsen teruggekregen. Hij reed afgelopen dinsdag de 200 kilometer op het Oostenrijkse bergmeer, een afstand die hij nooit eerder voltooide. "Ik heb mij prima vermaakt op de Weissensee, heerlijk om even op deze plek in de winter te kunnen genieten van de natuur bij bijbehorend ijs", aldus de meervoudig Nederlands kampioen.

De Jong zal in ieder geval zijn eerder gestarte trainersopleiding in Nederland af gaan ronden en ziet daarna wel wat er op zijn pad komt. "Ik ben de Chinese bond erg dankbaar voor hun vertrouwen in mij en de manier waarop ze mijn contract hebben laten ontbinden ondanks mijn nog lopende verbintenis tot en met 2022."

Delen